Bescherm je knieën voor na het werk

Als het gaat om kniebescherming zijn een aantal factoren van belang. We leggen uit hoe je de pasvorm van een kniebeschermer kunt verbeteren, welke kniebeschermers geschikt zijn voor jouw werkzaamheden en hoe verschillende kenmerken van de kniebeschermer het beschermingsniveau beïnvloeden. We geven ook een aantal tips over het onderhoud van de kniebeschermers voor een optimale levensduur.

Op je knieën werken is een zware belasting

De perfecte pasvorm voor je eigen knieën

Een kniebeschermer kan de beste op de markt zijn, maar zonder een goede pasvorm zal deze je knieën niet goed genoeg beschermen. Wat maakt dat je kniebeschermers perfect passen?

Een van de belangrijkste aspecten van een goede pasvorm, die vaak over het hoofd wordt gezien, is de maat van je werkbroek. Als de broekspijpen te lang of te kort zijn zitten de kniestukzakken niet op de goede plek. Wanneer je dan een kniebeschermer in de kniezak doet zal deze dan te hoog of te laag zitten om de knieën goed te kunnen beschermen. Zorg er dus voor dat je een broek draagt in de goede maat.

Niet alleen de maat van de werkbroek maakt een verschil, ook de snit van de broek speelt een rol. Als je knielt in een broek met rechte pijpen verschuift de stof van de knie naar de zijkant. Wanneer je hier een kniebeschermer aan toevoegt zal ook deze naar de zijkant verschuiven. Ga daarom op zoek naar een werkbroek met Twisted Leg design. Dit type broekspijpen houdt de kniestukzak op de goede plaats bij het knielen en zorgt zo voor een betere bescherming.

Een goede kniebeschermer blijft op zijn plek, of je nu knielt of weer opstaat. Kniestukken die verschuiven in de kniezak kunnen directe en lange termijn blessures veroorzaken als je knie het punt met de meeste kniebescherming ‘mist’. De makkelijkste manier om het beschermingsniveau te verhogen is door de kniebeschermer in de juiste positie te plaatsen. Het KneeGuard systeem helpt je daarmee, omdat je de kniebeschermer in verschillende posities kunt vastzetten.

Het ontwerp van de kniebeschermer heeft een grote invloed op de pasvorm. Hij zou niet alleen de knieschijf moeten beschermen, maar ook het gebied er omheen. Een goed ontworpen kniebeschermer sluit rondom de knie aan en voorkomt dat je knie van de beschermer glijdt.

Checklist bij het zoeken naar een perfecte pasvorm:

- Als je merkt dat je steeds aan een broekspijp of kniestukzak moet trekken om de kniebeschermer op de goede plek te krijgen is dit een indicatie dat de maat van je broek niet helemaal goed is of de kniebeschermer in de verkeerde positie zit
- Wanneer je een nieuwe broek past probeer deze dan niet alleen staand, maar kniel ook zoals je ook op het werk zou doen om te zien of de kniestukzakken op de goede plek zitten.
- Zijn de kniebeschermers van jouw keuze geschikt voor de werkbroek die je draagt? Niet alle kniebeschermers kunnen in alle werkbroeken gebruikt worden en het mixen en matchen van verschillende merken kan het beschermingsniveau beïnvloeden.

Welke kniebeschermers heb je nodig voor het werk dat je doet?

Als je vloerenlegger bent begrijpt iedereen dat je veel kniebescherming nodig hebt. Maar welk niveau van bescherming heb je nodig als je geen vloerenlegger bent? Hoe kies je de beste kniebeschermers? Bij het kiezen van een goede kniebeschermer zijn er twee aspecten van jouw werkzaamheden die belangrijk zijn; het aantal keren dat je per dag knielt/opstaat en de hoeveelheid tijd die je aaneengesloten op je knieën doorbrengt.

Werk je hoofdzakelijk binnen en kniel je incidenteel? Dan is een lichte en flexibele kniebeschermer geschikt voor jou. Dit type kniebescherming zit niet in de weg tijdens het werken, maar geeft toch wat bescherming voor die enkele keer dat je knielt. Een type 2, level 0 beschermer is dan voldoende. Bij al het werk waarbij je meer knielt is een kniebeschermer met een hoger beschermingsniveau aan te raden.

Wanneer je wel eens knielt, maar weinig tijd op je knieën doorbrengt is een set alround kniebeschermers waarschijnlijk goed genoeg. Deze geven de bescherming die je nodig hebt (kies een type 2, level 1), maar zijn niet gemaakt voor intensief gebruik. Over het algemeen zijn deze kniebeschermers ook redelijk flexibel, zodat je in comfort door kunt werken als je niet knielt.

Als je vaak knielt en weer opstaat gedurende de dag en ook lange periodes op je knieën zit heb je een set heavy-duty kniebeschermers nodig. Het beschermen van je knieën tegen de impact is in deze situatie het belangrijkst, omdat je knieën heel wat te verduren krijgen als je keer op keer op je knieën neerkomt. Zoek naar een kniebeschermer met sterke schokabsorberende kwaliteiten.

Als je lange tijd achter elkaar op je knieën werkt, maar niet vaak opstaat (zoals vloerenleggers) dan is het belangrijk dat de kniebeschermer lang op zijn plaats blijft zitten en heel dempend werkt. Dit type kniebescherming is niet ontwikkeld om een regelmatige impact te weerstaan, maar om je knieën beschermd te houden als je op de vloer bezig bent. 

Snickers KneeGuard Pro, hoe werkt het?

Een Snickers Workwear broek heeft veel slimme functies. Een daarvan is het ingebouwde KneeGuard Pro-systeem, dat zorgt voor een juiste plaatsing van de kniebeschermer voor maximale bescherming en comfort.

1. Extra stiksels op kniezakken om uit te zetten wanneer een kniebeschermer wordt gebruikt, zonder afbreuk te doen aan de pasvorm.

2. Harmonicaplooien boven de knieën voor extra comfort en flexibiliteit.

3. Zes trenzen houden het kussen op zijn plaats, twee voor de hoogte en vier voor centreren.

4. De kniebeschermer kan tussen twee hoogtes worden aangepast, wat zorgt voor optimale ergonomische voordelen voor verschillende lichaamstypen.

 

Havep 5Safety Image voor Nutsbedrijven en Elektrotechnische Industrie ---> klik hier voor meer info

- Beschermt tegen de 5 belangrijkste arbeidsrisicos
- Inzetbaar in diverse werksituaties
- Als apart werk ( minimaal 30 stuks) verkrijgbaar in uw huiskleuren
- Vlamvertragende en anistatische kleding.
- Beschermt ook tegen hitte, spatchemicaliën en lasspatten
- Verhoogde zichtbaarheid door reflectieband

EN 1149 EN 13034 IEC 61482 ISO 11611 EN ISO 11612

Havep Guard vlamvertragende kleding voor Metaal en Machine Industrie

Havep GUARD & Bescherming

Zoals de naam al doet vermoeden beschermt de kledinglijn in diverse werksituaties. De werkkleding is volledig getest en gecertificeerd door Centexbel. De kledinglijn voldoet hiermee aan de vereiste normen en de richtlijn 89/686/EG. Hierdoor kan men er zeker van zijn dat GUARD bescherming biedt tegen de vijf voornaamste veiligheidsrisico's zoals hitte, lasspatten of spatchemicaliën.

EN 1149 EN 13034 IEC 61482 ISO 11611

- Bescherming tegen elektrostatische oplading
- Bescherming tegen vloeibare chemicaliën
- Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog
- Bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden
- Bescherming tegen hitte en vlammen.

Elk gecertificeerd kledingstuk is voorzien van een gebruikersinstructie. Hierin zijn zaken opgenomen als waar het kledingstuk bescherming tegen biedt of hoe zij gereinigd moet worden. Zolang men zich aan de voorschriften houdt kan men zich verzekeren van een lang draagplezier.

Slitex heeft als eerste het dit nieuwe en innovative assortiment in haar webwinkel opgenomen.

Kijk voor meer informatie over GUARD op Havep Guard by Slitex.