Hoofdbescherming - Helmen, caps en stootpetten.

Tijdens álle werkzaamheden en activiteiten waarbij hoofdletsel kan ontstaan, is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. In een aantal gevallen kan worden volstaan met een stootpet. Het dragen van een veiligheidshelm of stootpet is niet gebonden aan bepaalde beroepen of werkmethoden, maar is afhankelijk van de risicofactoren op de werkplek. Productwereld levert een breed assortiment aan hoofdbescherming. Bekende merken als North Safety Products, Uvex, Peltor, Msa en meer zijn opgenomen in ons programma. 

Hieronder de meest voorkomende Europese normen Hoofdbescherming 
EN 812 Stootpetten 
EN 397 Veiligheidshelmen 
EN 443 Brandweerhelmen 
EN 14052 Veiligheidshelmen met hoog beschermingsniveau 
EN 50365 Veiligheidshelmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties (1000 vac of 1500 V d.c.) 

http://www.slitexbedrijfskleding.nl/veiligheidsartikelen/hoofdbescherming.html


Standaard markering van de helmschaal 
Binnen de norm EN 397 bestaan verschillende aanvullende keuringen waaraan een veiligheidshelm kan voldoen. Informatie hierover is te vinden aan de binnenzijde van de helmschaal. 

Gegevens die altijd aanwezig moeten zijn: 
• CE-teken: CE- markering geeft aan dat het product voldoet aan de EU-richtlijnen (Conformité Européenne); 
• Nummer achter of onder CE-teken: nummer van de onafhankelijke certificerende instantie; 
• EN 397: aanduiding van de norm; 
• Productiedatum; 
• Naam of aanduiding fabrikant; 
• Materiaal waarvan de helmschaal is gemaakt.

Standaard assortiment 
Ons uitgebreide assortiment is onderverdeeld in de volgende productgroepen. 
• Stootpetten; 
• Veiligheidshelmen; 
• Brandweerhelmen; 
• Toebehoren. 

Stootpetten en veiligheidshelmen 
Stootpetten bieden het hoofd bescherming tegen het licht stoten tegen stationaire objecten. Ze mogen alleen worden gebruikt als het risico van vallende voorwerpen volledig is uitgesloten. Is dit niet het geval dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Een veiligheidshelm bestaat altijd uit een kunststof helmschaal met een schokabsorberend binnenwerk. Stootpetten zijn er in twee verschillende uitvoeringen: als een kleine veiligheidshelm of als een modern vormgegeven baseballcap. Voor beide producten bestaat een aparte veiligheidsnorm. 

Thermohardend en thermoplastisch 
De helmschalen zijn vervaardigd van kunststof. Dit kunnen thermoplastische of thermohardende kunststoffen zijn. Veiligheidshelmen van thermohardende kunststoffen zijn goed bestand tegen chemicaliën en hitte. Bovendien zijn thermohardende materialen niet gevoelig voor veroudering. De gebruiksduur van dit materiaal wordt alleen beperkt door mechanische beschadiging. Thermoplastische materialen zijn gevoelig voor temperaturen boven de 80°C en voor de inwerking van UV-straling. Dit beperkt de levensduur. 

Binnenwerk 
Het binnenwerk - meestal van polyethyleen - is zodanig in de veiligheidshelm aangebracht, dat zowel het materiaal als het systeem optimaal schokbestendig is. Binnenwerken kunnen exact op iedere hoofdmaat worden afgestemd. Het is aan te raden om het binnenwerk regelmatig te vervangen.

Levensduur
Het spreekt voor zich dat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van veiligheidshelmen onderhevig zijn aan tijd. Afhankelijk van het materiaal kan voor een bepaald aantal jaren bescherming verzekerd worden. Hierbij moet uiteraard opgemerkt worden dat wanneer een helm klappen en/of stoten heeft opgevangen de helm altijd vervangen moet worden.
Een van de belangrijkste, niet zichtbare, factoren voor veroudering is UV-licht (zonlicht). Met name thermoplastische kunststoffen zijn hier gevoelig voor. Onder invloed van UV-licht worden de molecuulketens, waaruit het kunststof van de helm is opgebouwd, geleidelijk afgebroken. De snelheid van dit afbraakproces is afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid straling. Die hoeveelheid is wereldwijd afhankelijk van de locatie. Het zal duidelijk zijn dat een veiligheidshelm in de woestijn minder lang meegaat dan in onze omgeving. Peltor maakt het voor het eerst mogelijk om na te gaan hoe oud uw veiligheidshelm in werkelijkheid is, deze revolutionaire technologie zitin een speciale UV-indicator die in de helm is ingebouwd en waarop u kunt zien wanneer uw helm aan vervanging toe is.


http://www.slitexbedrijfskleding.nl/veiligheidsartikelen/hoofdbescherming/peltor-veiligheidshelm-met-revolutionaire-technologie.html